Тихо ходить Святий Миколай по землі! Прислухайтеся...


А ким справді був той святий Миколай, який розпочав таку чудову традицію? Отож, знайомтесь - Святий Миколай Чудотворець народився коло 270-го року у Грецькому містечку Патара, яке в ті часи (як і вся Греція) належали до могутньої Римської імперії. Народився Миколай у багатій християнській сім’ї, і кажуть, з малку був дуже побожним та релігійними хлопчиком. Дядько хлопця був християнським єпископом та очевидно мав на нього неабиякий вплив, надихаючи на служіння Богу. Невдовзі Миколай сам став священиком.

Після того, як померли Миколаєві батьки, він отримав від них у спадок чималі статки, які витратив на благодійність. Так існує легенда, що в місті жила одна бідна сім’я, де було троє вродливих дочок, однак батько не міг їх видати заміж, оскільки зовсім не мав грошей на придане. Відтак задумав не гідний вчинок – пожертвувати честю та незайманістю своїх донечок, щоб заробити трохи грошенят. І бути б дочкам представницями найдавнішої професії, якби не Миколай. Йому прийшло видіння про злочинний намір батька і він вирішив допомогти, таємно в ночі підібрався до їхньої оселі та кинув через вікно мішок з золотом. Невдовзі батько видав заміж свою старшу доньку. Побачивши файний результат свого благодіяння, Миколай не зупинився на досягнутому і в одну з наступних ночей знов кинув мішок з золотом в оселю бідняка - середня донька вийшла заміж. Батько, звісно, сильно дивувався несподіваним дарункам, і дуже хотів віддячитись своєму таємному благодійнику. На третю ніч він вже чатував на нього, почувши дзвін падаючого золота вибіг та наздогнав його, впізнавши в ньому святого Миколая впав до ніг та щиро дякував йому за порятунок від духовної погибелі.

І ще багатьом нужденним людям допоміг святий Миколай, але завжди його допомога була таємною, так, щоб ніхто не міг здогадатися, що то він помагає. Вже у зрілому віці Миколай відправляється у Палестину, в паломництво по святим місцям. Коли він плив на кораблі здійнялась буря, один з моряків, що в той момент знаходився на щоглі через сильну качку впав до низу і розбився на смерть, однак Миколай наділений величезною силою Духа, та святістю воскресив моряка. З тих пір його прозвали чудотворцем, а згодом святий Миколай став покровителем моряків.
Інформація з сайту
http://waking-up.org/religii-svitu/den-svyatoho-mykolaya/?lang=uk

Коментарі